Usain Bolt'un 100 Metre Dünya Rekoru, Tartışmalı 'Süper Pist' Kural Değişikliğiyle Tehlikede

  • Binnur Soydan
  • 17 Mar 2025
Usain Bolt'un 100 Metre Dünya Rekoru, Tartışmalı 'Süper Pist' Kural Değişikliğiyle Tehlikede

Usain Bolt'un Dünya Rekoru Yeni Tehditlerle Karşı Karşıya

Efsane sprinter Usain Bolt’un 2009’da Berlin’de kırdığı 9.58 saniyelik 100 metre dünya rekoru hâlâ geçilemiyor. Ama koşu dünyasında konuşulan yeni bir gelişme var ki, bu rekorun tahtı hiç olmadığı kadar sallanıyor: süper pist kural değişikliği.

Hong Kong doğumlu atlet Alvina Chen'in geliştirdiği 'akıllı pist', bugünkü sentetik pistlere göre yüzde 20 daha fazla enerji dönüşü sağlayacak şekilde tasarlanmış. Bu pist, içerisine yerleştirilen sensörlerle atletin adımını ve hareketlerini anlık ölçebiliyor, böylece sporcular koşarken enerjilerini nereye harcadıklarını görebiliyorlar. Pist bu sayede sadece antrenmanlarda veri sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda yarışmalar sırasında da atletlerin daha verimli koşmasına imkân tanıyor.

Alvina Chen, Dünya Atletizm Federasyonu’yla pozitif görüşmeler yaptıklarını söyledi. Yenilikçi yüzeyin onaylanması hâlinde, insanlığın '9 saniyenin altı' hayali bile gerçek olabilir. Kulislerde konuşulanlara göre pist denemelerinde alınan sonuçlar gerçekten etkileyici. Pistin gerçekten onaylanması hâlinde, eski rekabet dengeleri kökünden değişebilir.

Kimler Yararlanacak? Sporda Adalet Tartışması Büyüyor

Kimler Yararlanacak? Sporda Adalet Tartışması Büyüyor

Bolt'un rekorunu kırmaya en yakın isimler için işler hızla kızışıyor. Jamaikalı genç yıldız Oblique Seville ve Amerikalı Noah Lyles gibi atletler önde gelen adaylardan. Hatta Usain Bolt bu iki ismi bizzat kendisi öne çıkardı. Çünkü bu sporcusu, geçen yıl takım arkadaşının doping nedeniyle diskalifiye edilmesiyle bir olimpiyat madalyasını zaten kaybetmişti. Şimdi ise yeni pist teknolojisinin rekorları fazla kolay kırılabilir hâle getirmesinden endişe duyuluyor.

Bolt'a rakip olan ABD’li sprinter Tyson Gay ise pistin önemini kabul etse de, insan faktörünün her zaman belirleyici olduğunu vurguluyor. Çünkü pist her ne kadar avantaj sağlasa bile koşucuların yetenekleri, dayanıklılıkları ve psikolojisi yine de başarıda en büyük payı alacak.

Ancak spor dünyasında büyük bir etik tartışma da var: Eğer yeni nesil pistlerde rekor kırmak kolaylaşırsa, eski şampiyonların başarılarının değeri düşer mi? Dünya Atletizm Federasyonu'nun sadece performansı değil, adaleti de düşünmesi gerekiyor. Yoksa atletizmin ruhu bir daha geri gelmeyebilir.

Beklentiler yüksek, sorular ise ortada: Bu 'süper pist' gerçekten oyunun kurallarını bozacak mı? Yoksa insan sınırları hâlâ belirleyici mi olacak?

Bir yorum Yaz